Publicerad den 15 augusti 2012 15:48 | av Miranda Karlsson, http://nyheter24.se
Mobbning har aldrig varit lättare

Mobbning har aldrig varit lättareKRÖNIKA. Nyheter24:s Miranda Karlsson funderar på hur viktigt det är med kommentarsfält och vad som skulle hända om de togs bort. (© ())
Nästa
Föregående
Föregående1 av 1Nästa
Dela

KRÖNIKA. Nyheter24:s Miranda Karlsson funderar på hur viktigt det är med kommentarsfält och vad som skulle hända om de togs bort.

Kommentarsfälten har idag blivit lika viktiga som själva "nyheten". Det har lixom blivit någon slags demokratisk rätt att kunna rasa och hata på internet.

Jag kan tycka att det är något märkligt. För det tillför ju faktiskt ingenting. Jag känner mig inte direkt klokare efter att ha läst vad folk tycker och inte tycker. Jag fascineras av folks engagemang och brinnande raseri just på internet och frågar mig vad som skulle hända om kommentarsfunktionen togs bort. Hur hårt skulle människor vara beredd att kämpa för den?

Samtidigt kan kommentarsfält ge en bra bild om vad som slår, och vad folk tycker är intressant. Det är livsfarligt att avsluta ett inlägg med uppmaningar som "vad tycker ni?" Det måste faktiskt vara bloggarnas största mardröm - inga kommentarer.

Ja det är väl ingen nyhet direkt att folk gärna slänger ut sig vad som helst på internet, som de aldrig i livet ens skulle våg viska högt. Och nu blir det intressant. Ingen kan ställas till svars för det som skrivs. Att mobba någon har aldrig varit lättare. Varenda unge har ju en Smartphone och sitter ute på Facebook, Instagram, Twitter och gud vet vad. 

En liten elak statusuppdatering här och en liten aggro hashtagg på Twitter där. Eller varför inte fota något roligt och lägga ut på Instagram. Någons myntinkast blir en perfekt bild att sprida och skratta åt. Och visst sprids det. Som en löpeld. På några sekunder kan någon utses som en nationell underhållningskälla.

I kväll går det en film på kanal nio som handlar just om detta. "Girl Fight" heter den och är baserad på en verklig händelse. Kortfattat kan jag säga att den handlar om en tjej vars "kompisar" spöar skiten ur henne samtidigt som de filmar och sedan lägger ut filmen på Youtube. Filmen är dessutom relativt ny, från 2011 och helt klart sevärd.

Vad kan man göra då? Jag vet inte. Att förbjuda och stänga ner sajter är enligt mig helt meningslöst. Finns det en finns det fler (med uppenbara undantag från otillåten pornografi och andra hemskheter). Men kanske skulle saker och ting inte vara så hett om det inte gick att kommentera. "Eller vad tycker ni?"

0Kommentarer

Devote